14 Ιανουαρίου 2011

Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα ...



Πριν το Σαββατοκύριακο , Παρασκευή 14

Δεν έχω πολλά να σας πω λόγω κούρασης και προς το να γκρινιάξω το βλέπω. Γι΄αυτό ας ασχοληθούμε με κάτι γλυκό και μυρωδάτο ...

Σμύρνη

Κέικ μελιού -
και να προσέχετε ...
σας εμπιστεύομαι τις καλύτερες αυθεντικές σμυρνέικες συνταγές μου! ΄Εφτασαν σε μένα από αγάπη γεμάτες αγάπη! Περνώντας τα σαράντα κύματα και μετά από πολλές πολλές περιπέτειες! Μυρίζουν κανέλλα, ανθόνερο, ιστορία, περιπέτεια, μπερδέματα, παράδοση! Γαργαλάνε μύτες, μάτια, χέρια, αυτάκια, στόματα! Αναστατώνουν αισθήματα, συναισθήματα και ... "νεκρούς ανασταίνουν"! Γεμίζουν σκέψεις, σάλια, πιατέλες, πιάτα, καρδιές! Φέρνουν αναμνήσεις! Γυρίζουν το χρόνο!  Δεν είναι συνταγές αυτές! Είναι μικρά θαύματα! Αλήθεια σας λέω, φιλάω σταυρό ...

Κέικ μελιού
Υλικά

2 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι
2 κουτ. τσαγιού κοφτά μπέικιν πάουντερ
3/4 κουτ. τσαγιού σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. τσαγιού κοφτό κανέλλα
1/2 φλυτζ. τσαγιού βούτυρο (ή για τους χολιστερινούχους μαργαρίνη)
1/2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά
1/2 φλυτζ. τσαγιού μέλι
1/2 φλυτζ. τσαγιού γιαούρτι
μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα ή ασπρισμένα και καβουρντισμένα σε βούτυρο

Παρασκευή
Σε πλαστική λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, τ΄αλάτι και την κανέλλα. Στο μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτετε ένα-ένα τ΄αυγά και προσθέτετε το μέλι. Στο μείγμα αυτό ρίχνετε λίγο απ΄το ένα και λίγο απ΄το άλλο το μείγμα του αλευριού και το γιαούρτι ανακατεύοντας ελαφρά. Βάζετε το μείγμα σε βουτυρωμένο κι αλευρωμένο μέτριο ταψί και ψήνετε σε μέτριο φούρνο, περίπου 50 λεπτά. ΄Οταν κρυώσει το γαρνίρετε με τα αμύγδαλα ... κι ίσως με λίγο από γλυκάκι του κουταλιού (αν μεγάλα κομμάτια, το ψιλοκόβετε)... όποιο κι αν σας βρίσκετε!!!

Καλή σας επιτυχία



Και να θυμάστε...

Καμιά συνταγή απ΄τις συνταγές της προγιαγιάς μου, της γιαγιούλας, της μανούλας μου, της νουνάς μου, της κυρά Θοδώρας, της κυρίας Λέλας ... δεν έχει κρέμα γάλακτος! Ανθόγαλο ναι, βούτυρο γίδινο ή φρέσκο ναι, καϊμάκι ναι! ΄Ολες αγνές! Κι όλα τα μετρήματα -εύκολο!!!- γίνονται κι είναι δοσμένα με φλυτζάνια τσαγιού, ποτήρια νερού, κρασιού, κουτάλια σούπας ή κουταλάκια τσαγιού. Που ζυγαριές κουζίνας ...

Μερικές έχουν περίεργους κώδικες όπως ... όσο σηκώσει, όσο πάρει, πρέζα, χυλός, σχεδόν χυλός, αραιός χυλός! Μερικές είναι γνωστές μ΄άλλα ονόματα ... μερικές δεν έχουν καμιά σχέση με τα ονόματα! Μερικές είναι στάσιμες! Τα τσουρέκια μόνο το Πάσχα! Τα μελομακάρονα μόνο τα Χριστούγεννα! Μερικές είναι της κάθε μέρας, μερικές των 10 λεπτών, κάμποσες θέλουν το χρόνο τους! Μερικές έχουν πολλά υλικά, μερικές δυσεύρετα πια, άλλες είναι πολύπλοκες (λόγω πολλών υλικών και κατσαρολικών) και μερικές δύσκολες ... ΄Ολες όμως είναι πολυαγαπημένες ...

Να ξέρετε, οι συνταγές μου είναι παλιές, παλιότατες! ΄Εχουν καϊμάκι, ανθόνερο, μαστίχα, μαχλέπι, σουμάκ, μαυροσίσαμο, ταχίνι, γιαούρτι, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, ξηρούς καρπούς, μέλι, νερό, λάδι ... Α, όλα κι όλα!  Μην είστε κακοί! ΄Εχουν και κάτι μοντέρνο! Το μίξερ! Και μένα! Αν κι εγώ, παλιάς κοπής -θα έλεγα- πια!
Κι είναι αγνές, αγνότατες ...

Και κάτι ακόμα...
Δεν έχετε ανάγκη το μίξερ! Δεν σας είναι απαραίτητο!
Απαραίτητα είναι τα χεράκια σας!

Διάβασα κάπου πως τα χεράκια της κάθε μαγείρισσας την ώρα που "κουζινεύει" εκκρίνουν κάποια ιδιαίτερα ένζυμα! Κι είναι αυτά που είναι υπεύθυνα για τη νοστιμιά και την επιτυχία τού ότι φτιάχνετε! Τα χέρια λοιπόν είναι όλη η μαγκιά κι η νοστιμιά!  Γι΄αυτό να βάζετε παντού τα χεράκια σας! Ας σας το πω αλλιώς ... Καλύτερα και πιο καλά είναι -εκτός από το μίξερ-να χρησιμοποιείτε και τα χέρια σας! Σας παρακαλώ πολύ
Που μίξερ τότε ...

Τα χέρια μεταφέρουν, ρίχνουν, βάζουν,  -εκτός από τα υλικά- αγάπη στο γλυκάκι σας!
Ιδού λοιπόν, η νοστιμιά!

Χέρια - αυτά θα μεταφέρουν την αγάπη σας σ΄αυτούς για τους οποίους φτιάξατε ότι φτιάξετε!
Χέρια - γιατί η "κουζίνα", το μαγειροτσουκάλιασμα, το σορόπιασμα ένα ιδιαίτερο είδος αγάπης είναι και μάλιστα διπλής! Θέλει, να την αγαπάς η κουζίνα, και ν΄αγαπάς! ΄Η τούμπαλιν!
Θέλει ν΄αγαπάς και να την αγαπάς... Λάδια, σκόρδα, κρεμμύδια, χόρτα, αγριοβότανα, μαγειροτσουκάλιασμα, μέλια, μπαχάρια, κανέλλες, γαρύφαλλα, σουσάμια και σορόπιασμα είναι κι αγάπη θέλουν!

Σας είπα; Κανέλλα έλεγαν την προγιαγιά μου!
΄Ονομα μυρωδάτο, δεκτό από την Εκκλησία και αποκλειστικά Σμυρνέικο! Ναι!


Καλά να΄στε όπου και να ΄στε ...

Αύριο,  Αγνής μάρτυρος ...

και κάτι σε αλμυρό ...
αύριο ένα φαγάκι  ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: