26 Ιανουαρίου 2011

Δώσε κλώστο να γυρίσει, παραμύθι ν΄αρχινίσει ...

Αιγαίο

Σύνδεση με τα προηγούμενα
Με λένε Ελένη ...
του Μιχαήλ γεννηθέντος εν Σμύρνη, του Γεωργίου και της Κατίνας (το γένος Αμπατζή) αμφοτέρων γεννηθέντων εν Σμύρνη
το γένος ...
και της Αικατερίνης του Ηλία και της Ελένης (το γένος Καρυώτη) αμφοτέρων γεννηθέντων εν Σμύρνη
το γένος Κρασσά


......................


Μεσόγειος  Θάλασσα


Την ξέρετε αυτή τη θάλασσα ε; Αυτή που ΄ναι γεμάτη ζωγραφιές, φως και ζωή;
Λοιπόν, αξιοπερίεργο μεν αλλά και πέρα για πέρα αληθές, αλλά η Θάλασσα μας αυτή για αιώνες δεν είχε το δικό της, ιδιαίτερο όνομα! Ο καλός μας ο Ηρόδοτος π.χ. χρησιμοποιεί ονόματα από τις κολπώσεις της και από τα κομμάτια της τα διάφορα αντί να την ονοματίζει μ΄ένα όνομα ονομαστικό της!


΄Αλλοι αρχαίοι πάλι αναφέρονται σ΄αυτήν περιφραστικά! Ο Στράβωνας, άλλος καλός μας, την αναφέρει ως "«η εντός και καθ΄ ημάς λεγόμενη θάλασσα», θεωρώντας όπως πολλοί άλλοι σοφοί της εποχής, ως όριό της τις Ηράκλειες Στήλες -βλ. σημερινό Γιβραλτάρ- στήλες που δήλωναν -ως εκεί και μη παρέκει- το "τέλος" του τότε γνωστού κόσμου! Και τι καλά θα ήταν αν το τέλος του κόσμου έμενε εκεί! Θα είχαμε γλυτώσει από πολλά κακά και δεινά!


Οι Ρωμαίοι -ούνα φάτσα, ούνα ράτσα- μιμήθηκαν τον Στράβωνα και την ονομάτιζαν «mare nostrum» (= ημέτερη θάλασσα). Η πατρότητα τού "Μεσόγειος Θάλασσα" τελικά ανήκει στους Λατίνους. Αυτοί ήταν που κατά τον 3ο αιώνα - εκεί στα μέσα- αρχίζουν να την αποκαλούν
«Mare Mediterraneum» όπερ η "Μεταξύ δύο ηπείρων θάλασσα!


Σμύρνη ή
Αυτή που αγαπήθηκε περισσότερο απ΄όλες τις άλλες!!!


Τι μπορεί άραγε να σημαίνει Σμύρνη; Μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο εκτός από ..."αυτή που αγαπήθηκε περισσότερο απ΄όλες τις άλλες"; Το αποκλείω!!!


Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες, ξακουστές και γνωστότερες πόλεις της Ιωνίας και μια απ΄τα πιο παλιά και ζωντανά λιμάνια στη Μεσόγειο. Ιδρύθηκε το 3000 π.Χ. κι επέζησε μέχρι σήμερα! Και ζει και σήμερα! Παρά το "εύρος" της ηλικίας της -αλίμονο σε μας- υπέστη μόνο δυο αλλαγές -για να μην πούμε μια- που κι οι δυο έχουν να κάνουν απλά με τη γεωγραφική της θέση. Υπάρχει λοιπόν η "παλαιά" Σμύρνη που αναφέρει ο Στράβωνας και μια "δεύτερη" που χτίστηκε -εκεί πλάι-πλάι στην πρώτη- απ΄τον Μέγα μας Αλέξανδρο! Κι άλλο τίποτά της δεν άλλαξε! Πολλά τη χάραξαν, πολλά την πλήγωσαν, ναι ... αλλά τίποτα δεν την άλλαξε!


Λαοί την πέρασαν, λαοί την προσπέρασαν, λαοί την κατοίκησαν, λαοί την γέμισαν!
Λαοί την άγγιξαν, λαοί την έχτισαν, λαοί την γνώρισαν, λαοί την έζησαν! Και όλοι την αγάπησαν! 


΄Ανθρωποι αμέτρητοι την λάτρεψαν, άνθρωποι πολλοί τη χάιδεψαν! ΄Αλλοι απλά την γνώρισαν,  χιλιάδες χιλιάδων την έζησαν, χιλιάδες την εγκατέλειψαν, χιλιάδες την έκλαψαν! Μα όλοι τη σεβάστηκαν! ΄Ενας δεν τη σεβάστηκε μόνο! Κι ήταν αυτός -ο ένας- που την έκαψε!  


Κατοικήθηκε από ελληνικούς πληθυσμούς από την αρχαιότητα μέχρι το 1922...


Πριν το 1922 ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: