21 Φεβρουαρίου 2011

Αμίλητος τρελλός ... για φρόνιμος περνιέται!!!

21 του Φλεβάρη, Δευτέρα - γραφείο
κι η παροιμία του τίτλου αφιερώνεται στους συμπατριώτες μου όλους, νυν και τέως ...

Να ξεφαντώματα λοιπόν και τραγούδια, να πειράγματα, να γέλια, να χαρές ... Αυτό σήμαινε το Τριώδιο γιατί η Σαρακοστή ήταν σοβαρό πράγμα. Μήτε γάμοι δεν γινόντουσαν παλιά στη διάρκεια της Σαρακοστής! Παρά μόνο νηστεία και προσευχή! Τώρα θα μου πεις, τι Σαρακοστή και κουραφέξαλα αφού εδώ και κάμποσο μόνο νηστεία έχει πέσει και μόνο προσευχή χρειάζεται για να σωθεί ετούτη -δηλαδή εκείνη, δηλαδή η Ελλάδα- χώρα! Και νηστεία έχει πέσει στη χώρα, προσευχή όμως δεν βλέπω! Και σε νηστεία βέβαια έχει πέσει μόνο ο λαός!  Η κυβέρνηση και οι πολιτικοί -έτεροι πανταχόθεν- μόνο νηστεία δεν έχουν! Οι λαοί όμως ... Τι να κάθομαι τώρα να σας λέω ... για Τυνησία, Αίγυπτο, Λιβύη ... τα ξέρετε, τα βλέπετε! ΄Οσο για την προσευχή θα έπρεπε να αναλάβει η εκκλησία αλλά αυτοί ακόμα χειρότεροι ... Τι να σου κάνει όμως κι ο Θεός ...  αποδείξεις πάντως δεν κόβει!

Φύγαμε ...

Κι όπως πάντα λοιπόν, οι σοφοί Πατέρες της Εκκλησίας ήταν που "ανακάλυψαν " το Τριώδιο! Είδαν κι αποείδαν ότι δεν μπορούσαν να ξεκόψουν τους χριστιανούς από τα ειδωλολατρικά έθιμα που ΄χαν κληρονομήσει από τους αρχαίους ημών προγόνους και τελούνταν τέλος χειμώνα και αρχές άνοιξης, κι υποχώρησαν. Και λίαν εξύπνως έπιασαν κι αυτοί και στρίμωξαν μέσα στις 3 βδομάδες πριν τη Σαρακοστή, όλο το γέλιο και το μπάχαλο των προαναφερθέντων κληρονομηθέντων εθίμων! Ιδού λοιπόν πως κατέληξαν ντελάληδες με ταμπούρλα να βγαίνουν  στους δρόμους και να αναγγέλουν με μεγάλο σαματά την αρχή του Τριωδίου ...

Το Τριώδιο λοιπόν αποτελείται από 3 βδομάδες. Την πρώτη τη λέμε "Προφωνή" (΄Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου - μια υπήρχε τότε, τώρα κάθε Κυριακή Τελώνου έχει καταντήσει) ή κι Αμολητή τη λέμε -απ΄το αμόλα καλούμπα; - με επόμενες τη 2η, Κρεατινή -Κρεατερή κατά τη γιαγιά μου- και την 3η την Τυρινή. 

Προφωνή, γιατί άρχιζαν και διαλαλούσαν (φώναζαν οι ντελάληδες στους δρόμους) με ροκάνες και τσαμπούνες σ΄ένα σαματά μεγάλο την αρχή της Αποκριάς,
Κρεατινή, γιατί όπως και η Τυρινή, φανερώνουν τι είδους φαγάκια είχαν σειρά και μπορούσαν να καταναλωθούν.

Το κανονικό και με φόρα μπάσιμο στις Απόκριες φτάνει στο φόρτε του την Τσικνοπέμπτη ... Τσίκνα+Πέμπτη, όπου τσίκνα = η μυρωδιά του κρεάτου που ψήνεται -αϊ και μου τρέξαν τα σάλια πρωινιάτικα- στο άτιμο το κάρβουνο!!! Αχ, και πόσο σπάνιο ήταν αυτό το κρέας εκείνες τις εποχές και αχ, πόσο θα ευώδιαζε ο τόπος τότε .. Κι αν κρίνω από τα σάλια μου ... φανταστείτε τα σάλια που έτρεχαν εκείνες τις εποχές, που και αντιβιώσεις και εγκεφαλοπάθειες δεν είχε το κρέας μα και σπάνιο στις κουζίνες της εποχής ήταν!

Τα υπόλοιπα έθιμα, τα ξέρετε! Ο καθένας με το δικό του τρόπο μιας κι ο καθένας έχει ένα δικό του τόπο ...

Ε.-

Η πατρίδα ζει όσο τη θυμόμαστε ...





Δεν υπάρχουν σχόλια: