Γιατί τελευταία όποια παροιμία μού ΄ρθει στο μυαλό, μου φέρνει προς το πολιτικό; Γιατί νομίζω πως ταιριάζει να την αφιερώσω στους συμπατριώτες μου, μπορείτε να μου πείτε;
Τετάρτη 23
Το συνάχι δεν λέει να μ΄αφήσει! Σήμερα "τρέχει" τ΄αριστερό μάτι και τ΄αριστερό ρουθούνι. Μέχρι χτες έτρεχαν τα δεξιά. Να δω πότε θα μου περάσει. Εκτός κι αν μπορεί να θεωρηθεί πρόοδος το ότι έφυγε απ΄τα δεξιά, πέρασε στ΄αριστερά! ΄Οπερ η φυσική συνέχεια είναι ν΄αρχίσουν να τρέχουν δεξιά κι αριστερά μαζί κι αφού δεν μένει άλλο να τρέξει, πιθανόν κι ευελπιστώ... σε ίαση! Να τα μας, ακόμη και το συνάχι μου τώρα, έτσι όπως το περιγράφω, έχει μια δόση πολιτικής, έτσι μου φαίνεται...
Προς το παρόν, σημειώστε μια συνταγή, που θα την "εκτελέσω" το απόγευμα, καθότι του Ευαγγελισμού αύριο, καθότι Βαγγελιώ η κουμπάρα μου όπερ βίζιτα στον ορίζοντα και ... καθότι ... πολλή δουλειά πλάκωσε και δεν προφταίνω να γράψω τίποτ΄άλλο ...
Της γιαγιά μου
Κυρίως για όσους δεν αγαπάνε τα χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα. Επίσης καμία σχέση με Χριστούγεννα επίσης. Μας τα ΄φτιαχνε ή τα φτιάχναμε -και τα φτιάχνουμε- πολλές πολλές φορές μέσα στο χρόνο, όποτε μας αρέσει ...
Λευκούδια ή ΄Ασπρα ή Βυζούδια - ή άσπρα μελομακάρονα ή σήμερις Σεκέρ παρέ
γρήγορο, σχετικά εύκολο γλυκάκι, πεντανόστιμο, απλό... κι αγαπημένο
Υλικά (μοίρασα τη συνταγή στα δυο ... γιατί αλλιώς θα φούρνιζα όλο το βράδυ ...)
250 γραμ. βούτυρο μυριστό (φρέσκο)
1/2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 αυγό
4 κουτ. σούπας σιμιγδάλι - το πιο ψιλό που μπορείτε να βρείτε
2 και λίγο φλυτζ. τσαγιού αλεύρι απλό
μια πρέζα αλάτι
3 κουτ. καφέ μπαίικιν πάουντερ
3 βανίλιες
καμιά 30αριά αμύγδαλα ασπρισμένα/καβουρντισμένα ελαφρά στο βούτυρο
Σιρόπι κανονικό (2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη, 2 φλυτζ. τσαγιού νερό, 1 κουταλιά λεμόνι ... 5΄ λεπτά ακριβώς από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει ... εντάξει;)
Παρασκευή
Ασπρίζετε και καβουρντίζετε τ΄αμύγδαλα. Τ΄αφήνετε στην άκρη για το τέλος
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν΄αφρατέψουν. Ρίχνετε το αυγό συνεχίζοντας να χτυπάτε όχι σαν τρελές... ελαφρό χτύπημα και προσθέτε το αλεύρι ανακατεμένο με το σιμιγδάλι, το αλάτι, το μπαίκιν (η γιαγιά μου έλεγε πως στην εποχή της δεν υπήρχε μπαίκιν, σόδα έβαζαν) και τις βανίλιες (κι η βανίλια στην εποχή της έλεγε, πως ήταν εσάνς (σταγόνες την αγόραζε απ΄το φαρμακείο). Ζυμώνετε ελαφρά -μην γίνουν πέτρα (το πολύ ζύμωμα σφίγγει και σκληραίνει) - και την πλάθετε μπαλίτσες μεγέθους μεγάλου καρυδιού. Τα πλαταίνετε λίγο, τ΄αραδιάζετε στο ταψί όχι κοντά κοντά και κολλήσουν και τους μπήγετε από ένα αμύγδαλο στο κέντρο. Ψήνετε στους 180 βαθμούς περίπου 35-40 λεπτά... Μην ξεχαστείτε... ΄Οσο ψήνονται, ετοιμάζετε το σιρόπι ... Τα σοροπιάζετε στο ταψί ζεστά (ζεστό το σιρόπι σε ζεστά λευκά) ... Ε και μετά, τα δοκιμάζετε ... και ή που τα βάζετε σε πιατέλα και τα προσφέρετε ή που ... κάνετε ή άλλα ή κάτι άλλο :))
Καλή επιτυχία ...
Ε.-
ελληνιστί ταψί = τεψί τουρκιστί
ελληνιστί σιρόπι = σιρόπ τουρκιστί
Λευκούδια ή βυζουδάκια |
Τετάρτη 23
Το συνάχι δεν λέει να μ΄αφήσει! Σήμερα "τρέχει" τ΄αριστερό μάτι και τ΄αριστερό ρουθούνι. Μέχρι χτες έτρεχαν τα δεξιά. Να δω πότε θα μου περάσει. Εκτός κι αν μπορεί να θεωρηθεί πρόοδος το ότι έφυγε απ΄τα δεξιά, πέρασε στ΄αριστερά! ΄Οπερ η φυσική συνέχεια είναι ν΄αρχίσουν να τρέχουν δεξιά κι αριστερά μαζί κι αφού δεν μένει άλλο να τρέξει, πιθανόν κι ευελπιστώ... σε ίαση! Να τα μας, ακόμη και το συνάχι μου τώρα, έτσι όπως το περιγράφω, έχει μια δόση πολιτικής, έτσι μου φαίνεται...
Προς το παρόν, σημειώστε μια συνταγή, που θα την "εκτελέσω" το απόγευμα, καθότι του Ευαγγελισμού αύριο, καθότι Βαγγελιώ η κουμπάρα μου όπερ βίζιτα στον ορίζοντα και ... καθότι ... πολλή δουλειά πλάκωσε και δεν προφταίνω να γράψω τίποτ΄άλλο ...
Της γιαγιά μου
Κυρίως για όσους δεν αγαπάνε τα χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα. Επίσης καμία σχέση με Χριστούγεννα επίσης. Μας τα ΄φτιαχνε ή τα φτιάχναμε -και τα φτιάχνουμε- πολλές πολλές φορές μέσα στο χρόνο, όποτε μας αρέσει ...
Λευκούδια ή ΄Ασπρα ή Βυζούδια - ή άσπρα μελομακάρονα ή σήμερις Σεκέρ παρέ
γρήγορο, σχετικά εύκολο γλυκάκι, πεντανόστιμο, απλό... κι αγαπημένο
Υλικά (μοίρασα τη συνταγή στα δυο ... γιατί αλλιώς θα φούρνιζα όλο το βράδυ ...)
250 γραμ. βούτυρο μυριστό (φρέσκο)
1/2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 αυγό
4 κουτ. σούπας σιμιγδάλι - το πιο ψιλό που μπορείτε να βρείτε
2 και λίγο φλυτζ. τσαγιού αλεύρι απλό
μια πρέζα αλάτι
3 κουτ. καφέ μπαίικιν πάουντερ
3 βανίλιες
καμιά 30αριά αμύγδαλα ασπρισμένα/καβουρντισμένα ελαφρά στο βούτυρο
Σιρόπι κανονικό (2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη, 2 φλυτζ. τσαγιού νερό, 1 κουταλιά λεμόνι ... 5΄ λεπτά ακριβώς από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει ... εντάξει;)
Παρασκευή
Ασπρίζετε και καβουρντίζετε τ΄αμύγδαλα. Τ΄αφήνετε στην άκρη για το τέλος
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν΄αφρατέψουν. Ρίχνετε το αυγό συνεχίζοντας να χτυπάτε όχι σαν τρελές... ελαφρό χτύπημα και προσθέτε το αλεύρι ανακατεμένο με το σιμιγδάλι, το αλάτι, το μπαίκιν (η γιαγιά μου έλεγε πως στην εποχή της δεν υπήρχε μπαίκιν, σόδα έβαζαν) και τις βανίλιες (κι η βανίλια στην εποχή της έλεγε, πως ήταν εσάνς (σταγόνες την αγόραζε απ΄το φαρμακείο). Ζυμώνετε ελαφρά -μην γίνουν πέτρα (το πολύ ζύμωμα σφίγγει και σκληραίνει) - και την πλάθετε μπαλίτσες μεγέθους μεγάλου καρυδιού. Τα πλαταίνετε λίγο, τ΄αραδιάζετε στο ταψί όχι κοντά κοντά και κολλήσουν και τους μπήγετε από ένα αμύγδαλο στο κέντρο. Ψήνετε στους 180 βαθμούς περίπου 35-40 λεπτά... Μην ξεχαστείτε... ΄Οσο ψήνονται, ετοιμάζετε το σιρόπι ... Τα σοροπιάζετε στο ταψί ζεστά (ζεστό το σιρόπι σε ζεστά λευκά) ... Ε και μετά, τα δοκιμάζετε ... και ή που τα βάζετε σε πιατέλα και τα προσφέρετε ή που ... κάνετε ή άλλα ή κάτι άλλο :))
Καλή επιτυχία ...
Ε.-
ελληνιστί ταψί = τεψί τουρκιστί
ελληνιστί σιρόπι = σιρόπ τουρκιστί
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου